Κύηση

ΚΥΗΣΗ

Η εγκυμοσύνη αντιπροσωπεύει μία πολύ όμορφη στιγμή της γυναίκας και του ζευγαριού, ωστόσο όμως αποτελεί ταυτόχρονα και μία κατάσταση αυξημένης φροντίδας, όπου όλες οι λειτουργίες της γυναίκας πρέπει να αποδείξουν την επάρκειά τους για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Καθώς η όλη διαδικασία σύλληψης και κύησης καθοδηγείται από τις ορμόνες, καλούνται και αυτές να ανταποκριθούν σε αυτή τη φάση ζωής γυναίκας και εμβρύου.

Ο θυρεοειδής αδένας της γυναίκας είναι αυτός που τροφοδοτεί το έμβρυο τους πρώτους μήνες της κύησης, μέχρι και το μωρό να αναπτύξει δικό του θυρεοειδή. Απαραίτητος επομένως είναι ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας σε όλες τις γυναίκες με το που θα διαπιστώσουν την ύπαρξη κύησης, αλλά και πολύ περισσότερο σε γυναίκες που ήδη έχουν κάποιο θέμα με την λειτουργία του θυρεοειδή. Ο έλεγχος γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος στο 1ο και 2ο τρίμηνο, καθώς και με την συνεκτίμηση του μεγέθους του εμβρύου.

Άλλη παράμετρος που επηρεάζεται στην εγκυμοσύνη είναι η ανεκτικότητα της γυναίκας σε υδατάνθρακες και γλυκά, ή πιο απλά, η πιθανότητα να ανπτύξει Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης, μία κατάσταση που διαρκεί μόνο στην κύηση συνήθως, αλλά που αποτελεί και προγνωστικό δείκτη για την πιθανότητα μία γυναίκα να νοσήσει από Σακχαρώδη Διαβήτη στο μέλλον. Κάθε έγκυος οφείλει, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες, να ελεγχθεί για δυσανεξία στη γλυκόζη με την σχετική καμπύλη γλυκόζης μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας, ανάλογα με την επικυνδυνότητα (ηλικία, ιστορικό, βάρος εγκύου και εμβρύου). H μέτρηση γίνεται με μία 2ωρη εξέταση, κατά την οποία η έγκυος αφού καταναλώσει συγκεκριμένη ποσότητα ροφήματος γλυκόζης (κάτι σαν σιρόπι) ελέγχεται για τις τιμές του σακχάρου και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αυτήν την φόρτιση γλυκόζης. Παράλληλα, το έμβρυο εξετάζεται υπερηχογραφικά ως προς την συμβατότητα των διαφόρων περιμέτρων στο σώμα του σε σχέση με την ηλικία κύησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το σάκχαρο έχει επηρεάσει τις διαστάσεις του και την μεταβολική του κατάσταση.

Παράλληλα, όλες οι ορμόνες υπόκεινται σε ενδεχόμενο τροποποίησης της λειτουργίας τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που ελέγχεται με επιμέρους δοκιμασίες και εξετάσεις.

Δεδομένου οτι ο ιατρός Κ. Μιχαλάκης έχει εξειδικευθεί στην ενδοκρινολογία της εγκυμοσύνης και μετά από πολυετή εκπαίδευση στο Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου στην Ελλάδα και στο τμήμα αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας του National Institutes of Health στην πόλη Washington των ΗΠΑ, είναι από τους πλέον κατάλληλους ενδοκρινολόγους που θα μπορούσε να παρακολουθήσει την ορμονική πορεία μίας εγκύου.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για συζήτηση των μελετών που ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει σε μεγάλο αριθμό εγκύων (1500) στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί το ζευγάρι για τις ενδεχόμενες ορμονικές διαταραχές στην κύηση.