210.6433767

Ιατρείο Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού

Το IATΡΕΙΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας, στην οδό Δορυλαίου 10-12, στην Πλ. Μαβίλη (ΤΚ 11521), στον 1ο όροφο του “Μεγάρου Δορυλαίου” (αρ. 10-12) και εξυπηρετείται όλες τις εργάσιμες ώρες από φύλαξη ιδιωτικής εταιρίας security. Ο ιατρός δέχεται κατόπιν συνεννόησης (ραντεβού).

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Το ιατρείο βρίσκεται επί της Πλατείας Μαβίλη, η οποία είναι δίπλα στην Λεωφόρο Βασσιλίσης Σοφίας, στο ύψος της Αμερικάνικης Πρεσβείας και 3 λεπτά περπάτημα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πλησιέστερη στάση του Αθηναικού Μετρό είναι η στάση «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» (ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΗ) από την οποία απέχει 3 λεπτά με τα πόδια. Επίσης εξυπηρετείται από όλα τα λεωφορεία που περνούν από την Λεωφόρο Βασσιλίσης Σοφίας, από την οποία απέχει λιγότερο από μισό λεπτό με τα πόδια.

Κωνσταντίνος Γ. Μιχαλάκης

Στο ιατρείο ο κ. Μιχαλάκης ασχολείται με:

Κλασσική Ενδοκρινολογία

(διαταραχές θυρεοειδή, επινεφριδίων, ενδοκρινών αδένων)

Αναπαραγωγική ενδοκρινολογία

(τριχοφυΐα, ακμή, πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές περιόδου, εμμηνόπαυση)

Μεταβολική Ιατρική

(Σακχαρώδη Διαβήτη, Παχυσαρκία, Διαταραχές Μεταβολισμού, αύξηση βάρους από ορμονικά αίτια)

Παχυσαρκία

Δεδομένου ότι η παχυσαρκία έχει αυξανόμενη τάση στην Ελλάδα, και επειδή πολλές φορές τα αίτια μπορεί να είναι ορμονικά, η πλήρης διερεύνηση ενός παχύσαρκου πρέπει να περιλαμβάνει και τον έλεγχο των αναπαραγωγικών και άλλων ορμονών, έκφραση των οποίων μπορεί να είναι η διαταραγμένη περίοδος (κύκλος), η υπογονιμότητα (αμηνόρροια στις γυναίκες και διαταραχές σπέρματος στους άνδρες) και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Στα πλαίσια της διάγνωσης και καλύτερης θεραπείας, διαθέτει τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα για μέτρηση λιπώδους και μυικού ιστού στα άκρα, τους γλουτούς και τον θώρακα (λιπομετρητής) και για μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού (BasalMetabolicRate – BMR).

Λιπομέτρηση

Ο λιπομετρητής είναι ένα μηχάνημα για μέτρηση λιπώδους και μυικού ιστού στην κοιλιά, στα άκρα, τους γλουτούς και τον θώρακα, μέτρηση η οποία δείχνει με ακρίβεια το ποσό του λίπους που περιέχεται σε κάθε τμήμα του σώματος και υποδεικνύει ακριβώς τι είδους καύσεις πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί το συγκεκριμένο σημείο, αλλά και πόσο μεταβολικό κίνδυνο έχει ο κάθε ασθενής σε σχέση με το σπλαγχνικό λίπος (λίπος στην κοιλιά).

Λιπομετρητής

Κατά την μέτρηση διοχετεύεται ηλεκτρικό ρεύμα αμελητέας έντασης (δεν γίνεται αισθητό από τον ασθενή) και το οποίο συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου απεικονίζονται γραφικές παραστάσεις με την ποσότητα του λιπώδους ιστού στο σώμα, της άλιπης μάζας, της μάζας των οστών καθώς και η περιεκτικότητα των υγρών του σώματος σε ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο υγρό, που πρακτικά έχουν σχέση με το οίδημα (πρήξιμο) στα διάφορα μέρη του σώματος.

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

Η μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού (BasalMetabolicRate – BMR) γίνεται με το πιο αξιόπιστο μηχάνημα παγκοσμίως (FitmatePro). Το μηχάνημα για την μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού είναι ουσιαστικά μία εξομοίωση της καθημερινής ζωής του ατόμου όταν αυτό βρίσκεται σε συνθήκες ηρεμίας, όπου καταμετράται η πρόσληψη και αποβολή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε τι καύσεις κάνει το άτομο, ώστε η δίαιτα που θα ακολουθήσει να είναι αυστηρά προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες του καθενός. O βασικός μεταβολισμός πρακτικά διαχωρίζει τους ανθρώπους που χάνουν κιλά εύκολα σε σχέση με αυτούς που χάνουν δυσκολότερα και αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα πολύ δυνατό όπλο στην εξατομίκευση της διαιτολογικής προσέγγισης και της θεραπείας. Μετά από την μέτρηση ο ασθενής λαμβάνει τα δικά του διαγράμματα μεταβολισμού, τα οποία παρακολουθούνται σε τακτική βάση πάντα σε σύγκριση από ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόγραμμα που καταγράφει την βελτίωση σε διάρκεια ετών σε ατομικό επίπεδο.

Με βάση τις ανωτέρω μετρήσεις προκύπτει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, τόσο βασισμένο στις θερμίδες, όσο και στην καθημερινή άσκηση και στις καύσεις, αφού προηγουμένως συνεκτιμηθούν όλες οι ενδοκρινολογικές και ορμονικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό.

Κύηση

Με βάση τις ανωτέρω μετρήσεις προκύπτει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους, τόσο βασισμένο στις θερμίδες, όσο και στην καθημερινή άσκηση και στις καύσεις, αφού προηγουμένως συνεκτιμηθούν όλες οι ενδοκρινολογικές και ορμονικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με την Παχυσαρκία και τον Μεταβολισμό.

Ο θυρεοειδής αδένας της γυναίκας είναι αυτός που τροφοδοτεί το έμβρυο τους πρώτους μήνες της κύησης, μέχρι και το μωρό να αναπτύξει δικό του θυρεοειδή. Απαραίτητος επομένως είναι ο έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας σε όλες τις γυναίκες με το που θα διαπιστώσουν την ύπαρξη κύησης, αλλά και πολύ περισσότερο σε γυναίκες που ήδη έχουν κάποιο θέμα με την λειτουργία του θυρεοειδή. Ο έλεγχος γίνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος στο 1ο και 2ο τρίμηνο, καθώς και με την συνεκτίμηση του μεγέθους του εμβρύου.

Άλλη παράμετρος που επηρεάζεται στην εγκυμοσύνη είναι η ανεκτικότητα της γυναίκας σε υδατάνθρακες και γλυκά, ή πιο απλά, η πιθανότητα να αναπτύξει Σακχαρώδη Διαβήτη κύησης, μία κατάσταση που διαρκεί μόνο στην κύηση συνήθως, αλλά που αποτελεί και προγνωστικό δείκτη για την πιθανότητα μία γυναίκα να νοσήσει από Σακχαρώδη Διαβήτη στο μέλλον. Κάθε έγκυος οφείλει, σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες, να ελεγχθεί για δυσανεξία στη γλυκόζη με την σχετική καμπύλη γλυκόζης μεταξύ της 20ης και 24ης εβδομάδας, ανάλογα με την επικυνδυνότητα (ηλικία, ιστορικό, βάρος εγκύου και εμβρύου). H μέτρηση γίνεται με μία 2ωρη εξέταση, κατά την οποία η έγκυος αφού καταναλώσει συγκεκριμένη ποσότητα ροφήματος γλυκόζης (κάτι σαν σιρόπι) ελέγχεται για τις τιμές του σακχάρου και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αυτήν την φόρτιση γλυκόζης. Παράλληλα, το έμβρυο εξετάζεται υπερηχογραφικά ως προς την συμβατότητα των διαφόρων περιμέτρων στο σώμα του σε σχέση με την ηλικία κύησης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το σάκχαρο έχει επηρεάσει τις διαστάσεις του και την μεταβολική του κατάσταση.

Ενδοκρινολογία της εγκυμοσύνης

Παράλληλα, όλες οι ορμόνες υπόκεινται σε ενδεχόμενο τροποποίησης της λειτουργίας τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που ελέγχεται με επιμέρους δοκιμασίες και εξετάσεις.

Δεδομένου ότι ο ιατρός Κ. Μιχαλάκης έχει εξειδικευθεί στην ενδοκρινολογία της εγκυμοσύνης και μετά από πολυετή εκπαίδευση στο Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου στην Ελλάδα και στο τμήμα αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας του National Institutes of Health στην πόλη Washington των ΗΠΑ, είναι από τους πλέον κατάλληλους ενδοκρινολόγους που θα μπορούσε να παρακολουθήσει την ορμονική πορεία μίας εγκύου.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για συζήτηση των μελετών που ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει σε μεγάλο αριθμό εγκύων (1500) στις ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί το ζευγάρι για τις ενδεχόμενες ορμονικές διαταραχές στην κύηση.